Bästa bärbara datorn för programmering – 3 effektiva kodmonster

Bästa bärbara datorn för programmering

Av Daniel Bengtsson Uppdaterad 7e April 2023

Är du på jakt efter den bästa bärbara datorn för programmering har du kommit rätt. Oavsett om du är en erfaren utvecklare eller om du precis har börjat programmera kan rätt dator göra stor skillnad, både vad gäller din produktivitet och din upplevelse av hur det är att programmera.

Som professionell eller aspirerande programmerare behöver du en bärbar dator som underlättar för dig att nå dina deadlines och hjälper dig att hålla en hög kvalitet i din output. Men på en marknad som fullkomligen svämmar över av olika nya bärbara datorer, konfigurationer och tillverkare kan det kännas överväldigande att hinna sätta sig in i vilken som är bäst för just dig.

Och kanske vill du något annat med din bärbara dator också?

I den här artikeln reder vi ut frågeteckning kring vilken laptop som är bäst för programmering, och lämnar några alternativ beroende på vem du är, hur du programmerar och vad mer du vill att din laptop ska vara riktigt vass på.

Så utan att spilla mer värdefull tid, här är de bästa på marknaden just nu.Bästa bärbara datorn för programmering

Razer Blade 18 (2023)

Razer Blade 18

Programmerarens ”Rolls royce” och okrönta kung

ProcessorIntel i9 – 13950HX
Ram32 GB
Lagring1TB SSD
Skärm18 tum 2560×1600
Vikt3200 gram
Batteritid5 timmar

Vem den lämpar sig för: Att Razor blade är diskret, klassisk och elegant i sin design kan vara lurigt, men bakom den vackra och sobra designen finns inte bara ett kraftpaket utan en helt underbar användarupplevelse, som gör dig produktiv, för att inte säga besatt, av att programmera och lösa problem dagar, veckor och månader i streck utan att tröttna för en sekund.

Här snackar vi byggkvalitet, stabilitet och kvalitet av ett annat slag, som gå igenom i både det bekväma tangentlayouten och den precisa trackpaden, liksom i den ultraskarpa displayen och aluminium-chassit som gör den lika lätt att springer ner med till cafét som att ta med sig i handbagaget jorden runt.


Bästa bärbara datorn för programmering om du föredrar Mac OS

MacBook Pro 13-inch (M2, 2022)

ProcessorApple M2 8-kärnig
Ram16 GB
Lagring1024 GB SSD
Skärm13,3 tum 2560×1600
Vikt1372 gram
Batteritid16 timmar

Vem den lämpar sig för: Macbooks är kända för sin höga kvalitet, utmärka batteritider och systemstabilitet. Generellt ligger de lite högre i pris per prestanda i de flesta avseenden, jämfört med windows-laptops, och när det gäller programmering saknas kompabilitet för vissa populära IDEs och program som många programmerare älskar. Men oavsett varför du vill ha en Mac OS -baserad laptop att programmera på, så är macbook pro 13-tum förmodligen ditt absolut bästa val på marknaden just nu, baserat på dess prestanda, byggkvalitet och smidighet tack vare sina få 13 tum (med en kristallklar skärm som räcker för det mesta en kodare behöver av en bärbar dator).


Bästa bärbara datorn för programmering sett till priset

LG Gram 17 (2021)

LG Gram 17
ProcessorIntel i7 – 1167G7
Ram16 GB
Lagring1TB SSD
Skärm17 tum 2560×1600
Vikt1350 gram
Batteritid13 timmar
Vem den lämpar sig för:

Med en ultralätt formfaktor och prestanda och storlek som matchar tungviktarna på marknaden i flera bemärkelser, är LGs gram 17 ett kap för den ringa prislappen för det man får. Detta är den bästa laptopen för programmering just nu enligt många, och även om vi tycker razors alternativ är snäppet bättre så är det lätt att förstå varför, särskilt för dig som ofta är på språng och förflyttar dig lite mer än de flesta kodarna på klotet.


Vanliga frågor för att hitta bästa bärbara datorn för programmering

Vad ska jag tänka på när det gäller valet av Processor?

En bärbar dator med en snabb och pålitlig processor är viktig för programmering. Leta efter bärbara datorer med Intel Core i5- eller i7-processorer eller AMD Ryzen 5 eller 7 för bästa prestanda.

Hur mycket RAM-minne behöver man för programmering?

Hur mycket RAM-minne din bärbara dator har påverkar hur snabbt den kan köra flera program och hantera stora datamängder. Välj bärbara datorer med minst 8 GB RAM-minne, eller 16 GB för mer krävande uppgifter.

Hur stor hårddisk ska jag ha som programmerare?

Välj en bärbar dator med en SSD-enhet (Solid State Drive) för snabba start- och laddningstider. En lagringskapacitet på minst 256 GB eller mer rekommenderas för att lagra dina projekt och programvaror.

Vilken skärm är bäst att koppla till min bärbara dator?

Som programmerare kan du behöva ha flera fönster öppna samtidigt, så leta efter en bärbar dator med stor skärm och hög upplösning. En skärmstorlek på 15 tum eller mer med en upplösning på minst 1920 x 1080 är idealisk.

Vad ska jag ha för Tangentbord?

Ett bekvämt och responsivt tangentbord och en pekplatta är viktiga för att skriva kod och arbeta under långa perioder. Överväg bärbara datorer med bakgrundsbelysta tangentbord och pekplattor med stöd för multi-touch för enklare navigering.

Vilka portar behöver jag se till att min laptop har?

Leta efter bärbara datorer med ett bra urval av portar, inklusive USB-A, USB-C, HDMI och Ethernet, för att kunna ansluta till andra enheter och tillbehör.

Om skribenten

Daniel är grundare och skribent här på internetguru.se.

Han utbildad civilekonom på handelshögskolan och har även studerat på civilingenjörsprogrammet i datorteknik på chalmers tekniska högskola. Han har även flera certifikat inom IT, såsom ett CCNA Cyberops associate från Cisco systems och ett ECDL-certifikat i microsoft office paketet.

Daniel har en passion för att lösa komplexa problem med hjälp av teknik och därigenom förbättra människors liv. Oavsett om du är superproffs eller ny inför internet och teknik tror Daniel att vi alla hela tiden har mycket mer att lära oss och utforska.

Vi har också skrivit om

Bästa bärbara datorn för fotoredigering

Bästa bärbara datorn för studier

Bästa bärbara datorn för musikproduktion

Bästa bärbara datorn för hemmabruk

Lämna en kommentar